Terpenen, wat zijn dat eigenlijk?

Naast cannabinoïden zoals CBD en CBG, bevat de hennepplant meer werkzame stoffen, waaronder terpenen.

Terpenen, ook wel isoprenen genoemd, zijn een grote groep van waardevolle, organische moleculen die van nature worden gevormd in duizenden plantensoorten, inclusief hennep.

Terpenen zijn vaak sterk geurend en bieden een beschermende functie voor de plant. Zo kunnen ze met de geur bacteriën, schimmels, planteneters en andere natuurlijke vijanden afschrikken of juist nuttige insecten aantrekken voor bestuiving. Naast deze waardevolle eigenschap beschikken ze over vele andere, zeer uiteenlopende biologische functies en helpen ze de plant gezond te houden.

Gezond voor plant en mens

Terpenen worden in grote concentraties gevormd in hennepplanten. Hoewel men vroeger dacht dat deze bestanddelen enkel voor een beschermend effect voor de plant zorgden, is in vrij recente  studies ontdekt dat ze ook zeer waardevol zijn voor degene die de plant consumeert. Ze spelen een belangrijke rol in verschillende functies in het lichaam*.

Terpenen hebben niet alleen een eigen, opzichzelfstaand effect, maar beïnvloeden ook de werking van andere bestanddelen. Met name beïnvloeden ze de werking van verschillende cannabinoïden, in het bijzonder die van CBD. Dit effect, waarbij het ene bestanddeel de werking van het andere bestanddeel versterkt, wordt ook wel het entourage-effect genoemd.

Terpenen komen voor in de Raw oliën van Medihemp, omdat hierin alle oorspronkelijke werkzame stoffen van de hennepplant zijn behouden.

*vanwege EU-wetgeving omtrent voedingssupplementen, mogen we de specifieke gezondheidsaspecten helaas niet nader benoemen of toelichten.